home
home
home
home
home
home

 

 


BIGAS Sequential Gas Injection System PLUS :

SGIS Plus (Sequential Gas Injection System Plus) is het nieuwe systeem ontworpen door Bigas voor sequentiële electronische injectie van LPG.

Inleiding

De technische ontwikkelingen op het vlak van auto-electronica en benzinemotoren verlopen sneller en sneller. Moderne benzinemotoren zijn uitgerust met een sequentieel multipoint benzine-injectiesysteem die via een CAN-bus systeem samenwerkt met de volledige voertuigelectronica.


Het antwoord van Bigas op deze technische ontwikkelingen is het Bigas SGIS PLUS-systeem. Dit is een high-tech multipoint sequentieel in line LPG-injectiesysteem, dat tijdens een ontwikkelingsperiode van 6 jaar door Bigas geheel in eigen huis is ontwikkeld.

Het SGIS

PLUS-systeem garandeert u optimale motorprestaties en constant lage uitlaatgasemissies in combinatie met een zeer concurrentiële prijs. Het nieuwe Bigas-injectiesysteem is één van de weinige systemen momenteel op de markt die in staat is om zonder problemen te communiceren met de ECU'S van EURO-4 motoren.

Absolute noviteit zijn de nieuwe geruisloze LPG-injectoren die het LPG

pulsvorming en getimed voor iedere cilinder apart injecteert.

Werking

Het SGIS PLUS-systeem werkt volgens het master-slave principe, wat betekent dat de gas-injectietijden bepaald worden door de benzinecomputer. Dit is de reden waarom er geen verschil merkbaar is tussen het rijden op benzine en het rijden op gas .

Alle originele functies van de moderne EURO-4 motoren blijven dan ook werken en de uitlaatgasemissies halen ook met het SGIS PLUS systeem de strengste normen.

Aangezien het systeem enkel werkt op de benzine-injectoren, moeten er slechts weinig electrische verbindingen worden gemaakt, wat de kans op slechte contacten of moeilijk vindbare storingen tot een minimum herleid. Het is niet meer nodig om allerlei simulatoren te plaatsen om een goede werking te verzekeren.

Eigenschappen

Geen merkbaar verschil in motorvermogen tussen het rijden op benzine en LPGLager brandstofverbruik door afsluiting van LPG injectie tijdens deceleratieUitlaatgas emissies voldoen aan de strengste Europese (euro 3 en euro 4) normen On-board storingsdiagnose Communicatiemogelijkheden met behulp van een laptop

SGIS PLUS neemt de kans op backfire geheel weg Zeer geavanceerde SGIS PLUS-systeembesturing met getimede injectiestrategie waarmee één keer per twee omwentelingen van de motor bij iedere cilinder een gaspuls wordt ingespoten

Voor 4, 5, 6, 8 cilindermotoren

 

Componenten :

Verdamper

De LPG-toevoer voor de injector wordt geregeld door een nieuwe SGIS PLUS-verdamper. Deze verdamper verdampt het vloeibare LPG uit de tank tot een afgeregelde voordruk van 1 tot 1,6 bar. Nieuw is de MAP (manifold pressure)-referentie-ingang waarmee de afgeregelde LPG-druk licht varieert met het motorvacuüm.

 

De verdamper

computer
  Computer

De SGIS PLUS-computer maakt de calorieberekening voor LPG op basis van de inspuittijden die de benzinecomputer genereert en geeft de bewerkte inspuittijden dooraan de gas-injectoren.

Bijzonder is de electrische aansturing voor de LPG-injectoren die aan 6 V gestuurd worden en daarmee onafhankelijk zijn van accuspannings-en/of temperatuurvariaties. De Closed-loop-flowregeling voor injector stuurt met behulp van het teruggekoppelde flowsignaal de openingstijd zodanig dat de berekende LPG-hoeveelheid ook daadwerkelijk ingespoten wordt.

De SGIS PLUS-computer is zo ontwikkeld dat het systeem bestand is tegen de meest
extreme temperatuurschommelingen en trillingen. Door zijn handzame afmeting kan het systeem ook in het kleinste motorcompartiment geïnstalleerd worden.
Schakelaar

De schakelaar is zo ontworpen dat hij op elke vrije plaats in het dashboard geplaatst kan worden. De schakelaar is voorzien van leds om aan te geven of de wagen op gas dan wel op benzine rijdt en om de hoeveelheid gas aan te geven. De motor schakelt automatisch over naar benzine als de LPG-tank leeg is. U wordt dan gewaarschuwd door een geluidssignaal en door een knippering van de tankaanduidingsmeter.
  schakelaar
injectoren   Injectoren

Elke cilinder heeft zijn eigen injector. De injectoren zijn volledig geruisloos. In elke injector bevindt zich een plunjer die elektromagnetisch omhooggetrokken wordt, waarna een LPG-puls wordt ingespoten. Net als bij een benzine-injector wordt de ingespoten hoeveelheid LPG geregeld d.m.v. het variëren van de openingstijd. Variaties in LPG-voordruk of injectorgedrag worden door het Closed-loop flow-regel-systeem automatisch en direct gecompenseerd zodanig dat dit geen gevolgen voor de injectieprogrammering heeft.

Voordelen

  • Optimale prestaties, zowel in zomer als winter
  • Modernste systeem op de LPG gasinjectiesystemen-markt
  • Geen kans op backfire
  • Brandstofmeter ingewerkt in de schakelaar
  • Optimaal verbruik
  • Geruisloze injectoren
  • Overbouwbaar naar andere auto's

De afwerking van de LPG-installatie

Alle electrische verbindingen worden steeds gesoldeerd en voorzien van een krimpkous. Vocht en water hebben geen vat op de elektrische installatie. Ook niet na jarenlang gebruik.

De electrische installatie wordt zeer nauwkeurig afgewerkt door middel van kabelgeine. Wij gebruiken dezelfde kabelgeine als deze welke origineel in uw wagen is ingebouwd. De LPG-installatie is in vele gevallen bijna onzichtbaar.

Onderaan de wagen wordt de gasleiding geplaatst. De onderkant van de wagen wordt op de bevestigingsplaatsen volledig tegen roest behandeld met een speciale undercoating.

De plaats van de buitenvuller wordt met u besproken en wordt zo discreet mogelijk of onzichtbaar geplaatst, zodat uw wagen niet beschadigd wordt.

De brandstofkeuze schakelaar kan in de meeste gevallen op de plaats van een origineel dekseltje in het dashboard worden gemonteerd. Daardoor lijkt het alsof deze schakelaar origineel tot de wagen behoort. Wij kunnen de schakelaar eveneens onzichtbaar monteren, zoals u het wenst. De brandstofkeuze wordt op de schakelaar weergegeven door twee LEDS: Rood voor benzine, geel voor LPG. Deze schakelaar duidt eveens de tankhoeveelheid aan via vier groene en één rode LED.  

lpg motor lpg verdamper lpg onderbouwtank
 
Alfa jetlaan 2212 ( Brustem bedrijvenpark) 3800 sint-Truiden Email: lpg.vandendyck@skynet.be
Tel. 011/48.17.52 Erkenningsnummer 151